Papa Franja: Preobraćanje pravoslavaca je veliki greh

TBILISI - Katolici ne smeju da pokušavaju da preobrate pravoslavce, poručio je papa Franja u Tbilisiju, prilikom susreta s predstavnicima katoličke zajednice u Gruziji.

On je, tokom posete toj zemlji, pozvao da se istorijske podele u hrišćanstvu zaleče strpljenjem, poverenjem i dijalogom, javljaju agencije.

Papa je, obrativši se katoličkim sveštenicima i monasima nakon mise koju je održao u Tbilisiju, rekao da je pokušaj nasilnog vrbovanja vernika „veliki greh protiv ekumenizma” i poručio da ne smeju pokušavati da preobrate pravoslavce, jer su to „braća i sestre katolika”.

„Hrišćanska nada daje nam podstrek da verujemo da razlike mogu biti izglađene, a prepreke uklonjene; podstiče nas da nikada ne propustimo prilike za susret i dijalog, da zaštitimo i zajedno poboljšamo ono što već postoji”, poručio je papa.

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve danas je istakao i da je brak nešto najlepše što je Bog stvorio, a da oni koji padnu u iskušenje da počine preljubu - treba odmah da zatraže pomoć.

Napori pape Franje da poboljša odnose sa Gruzijskom pravoslavnom crkvom pretrpeli su danas javni neuspeh nakon što je patrijaršija odlučila da ne pošalje zvaničnu delegaciju na njegovu misu i ponovila da pravoslavni vernici ne mogu da učestvuju na katoličkim službama, navodi AP.

Papa je, ipak, nastavio sa realizacijom svoje agende, moleći se zajedno sa pravoslavnim patrijarhom Ilijom Drugim, nakon što su zajedno upalili sveću.

Danas je oko 100 članova radikalne grupe Unija pravoslavnih roditelja protestovalo ispred stadiona gde je papa držao misu, kojoj je prisustvovalo samo par hiljada ljudi, dok stadion može da primi 27.000 ljudi.

U Gruziji preovlađuju pravoslavni hrišćani, sa manje od tri odsto stanovništva - ili oko 112.000 - pripadnika katoličke manjine – prenosi Tanjug.

 

Papa u Gruziji: Misa na uglavnom praznom stadionu

TBILISI - Papa Franja održao je misu na uglavnom praznom stadionu u Tbilisiju, čime su njegovi pokušaji da poboljša odnose sa Gruzijskom pravoslavnom crkvom doživeli javni neuspeh.

Papa Franja održao je misu pred oko 3.000 ljudi, na stadionu koji može da primi 27.000 gledalaca.

Na iznenađenje Vatikana, misi nisu prisustvovali čelnici Gruzijske pravoslavne crkve, prenose agencije, napominjući da je predsednik Gruzije Giorgi Margvelašvili bio jedini prisutni političar.

Tako su, kako ocenjuje AP, pokušaji pape da poboljša odnose sa Gruzijskom pravoslavnom crkvom doživeli javni neuspeh pošto je gruzijska patrijaršija odlučila da ne pošalje zvaničnu delegaciju na misu uz obrazloženje da pravoslavni vernici ne mogu da učestvuju u katoličkim službama.

Tokom priprema za papinu posetu Kavkazu, portparol Vatikana rekao je da će delegacija pravoslavnog sveštenstva prisustvovati misi u Tbilisiju „kao znak bliskosti između dve crkve”.

Portparolka gruzijske patrijaršije Nato Asatiani rekla je, međutim, da delegacija nije prisustvovala misi „u skladu sa obostranim dogovorom”.

„Sve dok postoje dogmatske razlike između naših crkava, pravoslavni vernici neće učestvovati u njihovim molitvama”, objavila je patrijaršija na svom sajtu, korigujući prvobitno saopštenje.

Ranije je planirano da se papa lično sastane sa pravoslavnom delegacijom na kraju mise, ali se on umesto toga zahvalio „pravoslavnim vernicima” koji su prisustvovali misi.

Papa Franja je u petak uveče doputovao u Gruziju, gde su ga dočekali predsednik Giorgi Margvelašvili i poglavar Gruzijske pravoslavne crkve, patrijarh Ilija Drugi.

Gruzija je većinski pravoslavna zemlja. Prema podacima Vatikana, u njoj živi 112.000 katolika, ili 2,5 posto od ukupnog stanovništva – prenosi Tanjug.

 
Preuzeto sa politika.rs
Papa Franja: Preobraćanje pravoslavaca je veliki greh