Islamska zajednica Srbije čestitala Kurban-bajram

Islamska zajednica Srbije (IZS) uputila je svim muslimanima čestitke povodom praznika Kurban-bajrama, koji počinje sutra i obeležava se u naredna četiri dana.

Reisu-l-ulema IZS Sead Nasufović poželeo je u poslanici "svim ljudima širom sveta koji žele mir i dobro čovečanstvu, dobro zdravlje, uspeh u životu i radu, sreću u porodici".

"Obaveza je naša da domovini svojoj budemo blizu i da nad njezinim mirom i sigurnošću bdijemo", naveo je Nasufović na konferenciji u beogradskoj Bajrakli džamiji.

Prema njegovim rečima, svaki od pet Božijih poslanika, od Nuha (Noe), Ibrahima (Abrahama), Muse (Mojsija), Ise (Isusa) i Muhameda, imao je svoj bajram.

"U svakom vremenu i na svakom mestu, i ovde u našoj domovini Srbiji, potrebna nam je Nuhova bespogovorna poslušnost Bogu, Ibrahimova čista vera očišćena od svih lažnih božanstava, Musaova mudrost i iznalaženje puta spasa i očuvanja svog naroda od ranih savremenih faraona, Isaova ljubav prema drugom i drugačijem i Muhamedova univerzalnost, praksa i reč da želimo drugome ono što želimo i sebi", naveo je reisu-l-ulema.

Nasufović je vernicima čestitao praznik uz tradicionalni pozdrav "Bajram šerif mubarek olsun".

Dudić: Potrebno nam je jedinstvo različitosti

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić izjavio je da je praznik Bajram prilika da se vernici podsete da nisu sami na svetu i da dele sudbinu sa drugim ljudima različitih vera, nacija i kultura.

Problemi su nam slični i zato nam je potrebno jedinstvo različitosti, koje je moguće ako spojimo naša zajednička nadanja i udružimo se u borbi protiv zajedničkih problema, ocenio je Dudić u bajramskoj poslanici.

Sutra je prvi dan Kurban bajrama, kada muslimani širom svijeta čine ibadet klanja kurbana. Kurban je zamena za ljudsku krv, a tim činom se oslobađamo oholosti, mržnje, nasilja i sebičnosti, naveo je Dudić.

On je naveo da je kurban poziv da budemo spremni na žrtvu za druge, kako bi svi živeli u miru.

Prema Dudićevim rečima, mir nam je danas potrebniji nego ikada, kako bismo živeli u sigurnosti od jezika mržnje i nasilničkih ruku, jer pravi musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su sigurni drugi.

Bajram je prilika da se okrenemo oko sebe i pogledamo šta je sa našim roditeljima, decom, komšijama, jer ono što čovek želi sebi, treba i drugima da želi, zaključio je Dudić.

Počinje hadžski Kurban-bajram

Islamski vernici sutra počinju četvorodnevnu proslavu jednog od dva svoja najveća praznika - hadžski Kurban-bajram (Dan žrtve).

Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva - Bajram-namaz.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban-bajram je dva meseca i 10 dana posle Ramazanskog bajrama.

Kurban-bajram se naziva i hadžski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće u ćabi, odnosno u Meki, u Saudijskoj Arabiji, najvećem islamskom svetilištu.

Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu finansirati troškove hodočašća, ne ugrožavajući normalan život svoje porodice.

Hadžiluk se ne smatra samo ispunjavanjem božje zapovesti, nego i dokazom jednakosti svih pripadnika islamske vere pred Alahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog sveta.

Praznik se zove Kurban-bajram jer se tada prinosi žrtva - kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu. Prinošenje žrtve značajan je deo hadža. Taj obred vrše svi oni koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso (od kurbana) deli sirotinji, susedima i rodbini.

Biblijska i kuranska priča o žrtvi slične su, ali u Bibliji đavo iskušava Avrama da li će da žrtvuje sina Isaka, a u Kuranu iskušava Ibrahima da li će žrtvovati sina Ismaila. Predanje se završava tako što Alah zamenjuje Ismaila žrtvenom životinjom poslatom iz raja.

 

Preuzeto sa sajta rs.n1info.com

Islamska zajednica Srbije čestitala Kurban-bajram